Razvoj inovativnog uređaja za zaštitu od atmosfere kontaminirane kemijskim, biološkim i nuklearnim onečišćenjem

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

 

Naziv projekta

Razvoj inovativnog uređaja za zaštitu od atmosfere kontaminirane kemijskim, biološkim i nuklearnim onečišćenjem

 

Kod projekta

KK.01.2.1.02.0002

 

Kratki opis projekta

Realizacija ovog projekta omogućit će razvoj uređaja za pročišćavanje zraka od onečišćenja kemijskog, biološkog ili nuklearnog karaktera. Razvoj uređaja podrazumijeva konstruiranje učinkovitog sustava filtriranja atmosfere koji će jamčiti visoku razinu kvalitete zraka. Primijenit će se testirane i visoko pouzdane metode za zaštitu od prodora kontaminirane atmosfere u štićeni prostor. Uređaj će prvenstveno biti namijenjen zaštiti manjih prostora, posebice kućanstava, lociranih blizu velikih zagađivača ili uz infrastrukturu s kojom se povezuje visoki stupanj rizika od nastanka ekoloških incidenata s negativnim posljedicama na kvalitetu zraka.

 

Projekt se provodi u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Projekt se provodi s ciljem razvoja i prilagodbe komponenti (kućište uređaja, motor s turbinom, sklop filtera, senzori, upravljački sustav, baterija, elektronika i upravljački sustav) te povezivanja u funkcionalni prototip uređaja odnosno proizvoda koji nije samo nov u ponudi poduzeća, već i novost za tržište. Radi se o prvom razvojnom projektu koji Korisnik provodi  unutar poduzeća, a njegova uspješna realizacija omogućit će mu stvaranje vlastitog prepoznatljivog proizvoda. Za razvijeni proizvod Korisnik će provesti registraciju patenta kao i registraciju žiga čime će se dodatno pojačati njegova prepoznatljivost i ostvariti pretpostavke za ostvarivanje znatno bržeg skaliranja i osvajanje tržišta.

 

Provedba projekta omogućit će također povećanje kapaciteta Korisnika za provedbu aktivnosti istraživanja i razvoja, uspostavu učinkovite suradnje sa znanstveno-istraživačkim sektorom te stvaranje pretpostavki za buduće aktivnosti razvoja inovacija.

 

Ukupna vrijednost projekta: 20.470.350,81 HRK

Iznos koji sufinancira EU: 13.604.393,10 HRK

Razdoblje provedbe projekta: 1. srpnja 2020. – 1. srpnja 2023.

Kontakt za više informacija: sela@sela.hr

Korisni linkovi: strukturnifondovi.hrhttps://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/