Povijest tvrtke

Stoljeće tradicije u obradi metala

Početak dvadesetog stoljeća

Šela proizvodnja d.o.o. tvrtka je sa 113 godina tradicije u poslovima obrade metala, smještena u Zagrebu, Hrvatska. Naša tvrtka korjene vuče od osnovne radione, koja je pokrenuta još 1947. godine, a u proširenom obliku aktivna je i danas. Godinama predanosti poslu stvorili smo reputaciju iznimne tvrtke među našim klijentima.

Šela - Casting metal
Šela - Casting metal

Ljevaonica željeza

U svojem modernijem obliku tvrtka posluje od 1947. godine, kao prirodni nastavak stogodišnje tradicije obrade metala u obiteljskoj radioni. Najraniji razlozi pokretanja tvrtke bili su proizvodnja metalnih odljeva za Hrvatske željeznice.

Kočioni dijelovi za željeznički promet

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća suradnja s Hrvatskim željeznicama nastavlja se, a naša tvrtka preuzima proizvodnju kočnica i kočionih dijelova za željeznički promet, čime postupno postajemo vodeći i jedini certificirani dobavljač kočionih sustava za Hrvatske željeznice. Naše znanje i iskustvo u ovoj suradnji, potvrđeno brojnim nagradama i priznanjima, omogućilo nam je dobivanje novih poslova s vodećim tvrtkama iz sektora željezničkog prometa, u Hrvatskoj i zemljama iz okruženja.

Šela - Brake equipment
Šela - Brake equipment
Šela - Brake equipment
Šela - Brake equipment

Poklon gradu

Najveća donacija u novonastaloj državi Hrvatskoj, poklon restauracije spomenika bana Josipa Jelačića gradu Zagrebu.

Novi milenij

Početkom 2001. Pokrenuli smo tvrtku UPIG d.o.o., s ciljem postizanja većeg tržišnog udjela u sektoru urbane opreme i „namještaja“ (klupe, tramvajske i autobusne postaje, nosači bicikala, kante za otpad, itd.). Kroz suradnju sa stranim partnerima, UPIG postupno ulaže u hrvatsku industriju obnovljivih izvora energije.

VENTAL d.o.o., kao treća članica grupe, djelatnosti započinje u 2007. godini, a razlog pokretanja tvrtke želja je za preuzimanjem najvećeg dijela domaćeg tržišta opreme za javni prijevoz (npr., sjedišta od poliestera, poliuretana, itd.). Stalna ulaganja u modernizaciju proizvodne linije, kao i u edukaciju zaposlenika, brzo su nas dovela na vrh ciljanog tržišta. U slijedećim godinama, proizvodni program proširio se i na izradu metalnih struktura, s posebnim naglaskom na varenje.

Društva UPIG i VENTAL kasnije su pripojena tvrtki Šela proizvodnja d.o.o.

Šela - Wagon interior
Šela - Wagon interior
Šela - Urban equipment
Šela - Urban equipment
Šela - Shop equipment
Šela - Shop equipment
Šela - Locksmithing